ПОМОЋ ДЕЦИ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ
3.3.2011

Родитељи деце са сметњама у развоју коначно могу да предахну и то захваљујући хуманости челних људи градских општина Медијана, Палилула, Пантелеј и Дољевац који су у просторијама ГО Медијана потписали конзорцијумски споразум, о партнерству на пројекту „Предах“. Поред носилаца пројеката, битне карике у ланцу његове реализације биће и Удружење самохраних мајки, Установа „Мара“, Дом „Душко Радовић“ и организација Црвеног крста Дољевац.

Суштина пројекта огледа се у томе да ће малишани са психичким тегобама и њихови родитељи, током 18 месеци моћи да рачунају на практичну и стручну помоћ обучених геренто-домаћица из Удружења самохраних мајки. Руку сарадње пружиће им и психолози, педагози и други стручњаци Установе „Мара“.  Уз све то, родитељи ће малишане моћи да оставе на чување у Дому „Душко Радовић“ где ће о њима бринути стручњаци, полудневно, дневно или вишедневно.

Пројектом ће бити обухваћено 150 малишана и њихових породица, најавио је Драгослав Ћирковић, председник општине Медијана и додао: - Нема бољег начина да се искаже брига према човеку. У наредном периоду, родитељи деце ометене у развоју моћи ће да се посвете сами себи, док ће о њиховим малишанима бринути стручни људи, рекао је Ћирковић.

Партнер на овом хуманом пројекту је и Градска општина Палилула на челу са проф.др Игором Новаковићем. Како је Новаковић истакао, потписивањем уговора, ове четири партнерске општине доказале су да им је брига о човеку на првом месту, а пре свега старање о угроженим категорији становиништва којих има све више. Палилула има већ искуства у пројкектима ЕУ који подржавају социјалмо угрожене групе становника па је рад на овом пројекту наставак већ постојеће активности, рекао је председник Новаковић.

Један од потписника уговора био је Славиша Динић, председник Градске општине Пантелеј. Општина Пантелеј до сада потписала уговоре о сарадњи са 15 удружења грађана из осетљивих група. Ово је само један у низу корака којима желимо да олакшамо живот нашим суграђанима са разноразним здравственим проблемима и да у ту сврху ставимо и средства страних фондова, нагласио је Динић.

Вредност овог пројекта је 330.620 евра, а допринос општина је око 10 одсто. Пројекат се финансира средствима програма ИПА 2008.